Megérkeztek a REFORMEREK!

A pártok életben ugyanúgy van egyfajta evolúció, mint bármilyen cég életében. Van egy ötlet vagy egy karizmatikus egyéniség, aki, vagy ami maga köré gyűjti a hasonlóan gondolkodókat.

Létrejön egy szövetség, egy civil egyesülés és egyszer csak eléri azt a pontot, amikor már annyira felduzzadt, hogy kiléphet a politikai porondra.
Aztán jön a növekedési fázis, majd a párt kormányzóképessé tud válni és nincs is semmi gondja már, csak egy elfogadható programmal előállni és megnyerni a választást. Akár többször is.

És szomorú, de így van, jön a hanyatlási fázis. Itt van példának a mai helyzetből az MSZP. Egyáltalán nem biztos, hogy a választások után még találkozunk a nevével. De említhetnénk a Jobbikot is. Az ellenzék meghatározó pártjából most három, négy párt is lett. Bár még mindig az ő szavazó bázisuk a legnagyobb, de a támogatottság már közel sem olyan, mint néhány évvel ezelőtt.

A Fidesz megpróbálja a közéletre rákényszeríteni, hogy két nagyobb platform harcoljon egymás ellen, és ez egyelőre sikerül is neki.

Erre jött létre a baloldali összefogás. Gyurcsány Ferenc vezette baloldal próbálja felvenni a kesztyűt és a szavazók eldöntik, hogy kinek adnak majd bizalmat. Lássuk be, nincsenek (nem vagyunk) könnyű helyzetben! A szavazók 30%-a egyiket sem kéri. És egyáltalán nem biztos, hogy a mostani választásra nem úgy megyünk el, hogy csak azért szavazunk az egyikre, hogy ne a másik nyerjen.

Ha nem sikerül egyiknek se meggyőző fölényre szert tennie, akkor jöhetnek a „kis pártok”.

És ezt most Ők is nagyon jól tudják. Kiválnak innen, kiválnak onnan, és létrehoznak egy-egy új közösséget. De persze vannak olyanok is, akik egy szelet meglovagolva, (lásd covid) próbálnak bejutni a parlamentbe, hogy elkezdhessék a saját evolúciós életüket.

Ezek a kis pártok sincsenek most túl könnyű helyzetben, mert mind a két oldal árulónak kiáltja ki őket, mert joggal feltételezik, hogy tőlük vesznek el szavazókat.

Az egyik ilyen „friss” párt a Reformerek.

Dr. Varga Damm Andrea vezetésével létrejött szövetség megelőzve a támadásokat kijelentette, hogy ők azokat a szavazókat célozzák meg, akik se Gyurcsány, se Orbán hatalmát nem akarják. Emellett az Ő pártja az első, aki kiáll az „oltatlanok” mellet.

Akik valószínűleg egyre többen lesznek, és lassan már jogi segítségre is szükség lehet!

Andrea úgy gondolja, hogy a két nagy formáció nem képes már elhódítani a szükséges többséget és a Reformerek lesz a mérleg nyelve. Vagyis nélkülük majd nem lehet kormányozni!

Az elgondolás egyébként teljesen életszerű egy működő demokráciában.

-Abonyi László-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük